AcasăImpact economicConferințele Info Social - IMPACT Economic: "Facturile la energie îi lasă pe români fără... energie"

Conferințele Info Social – IMPACT Economic: „Facturile la energie îi lasă pe români fără… energie”

Data publicării:

Conferințele INFO Social au găzduit, miercuri, 23 februarie, o nouă ediție IMPACT Economic, pe tema „Facturile la energie îi lasă pe români fără… energie”, moderator fiind – ca de obicei – Daniel Neguț.

Titlul a reprezentat un joc de cuvinte, care a dorit să sublinieze faptul că nivelul facturilor din ultima vreme îi lasă pe români fără vlagă, după ce obosesc tot căutând bani, pentru a le plăti.

Liberalizarea pieței de energie nu a dus la rezultatele anunțate de autorități, atunci când au luat această decizie, și anume, scăderea tarifelor datorită reglajelor asigurate de o piață liberă și concurențială.

Ba, din contră, am asistat în ultimul timp la creșteri galopante ale facturilor, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică, iar consumatorul final – adică, omul de rând – face eforturi disperate să plătească. Iar protestele sunt numeroase.

Mai mult decât atât, au fost și cazuri de sinucideri!…

Ce ar trebui făcut, pentru a se ajunge la tarife potrivite pentru puterea de cumpărare a românilor?

Aceasta a fost întrebarea de început a discuțiilor cu invitații emisiunii – Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, Adrian Izvoranu, vicepreședinte Patronatul Român și Gabriel Avăcăriței, redactor-șef Energynomics.

Alături de moderatorul Daniel Neguț s-a aflat și Gabriel Tănase, președintele Asociației INFO Social și redactor-șef Onlinepress.ro, care s-a ocupat și de partea tehnică a acestei transmisiuni.

Încă de la începutul emisiunii, Dumitru Chisăliță a vrut să precizeze faptul că nu liberalizarea pieței de gaze naturale, în sine, a dus la mărirea tarifelor, ci modul defectuos în care autoritățile au gestionat acest lucru.

“Există instituții care au fost iresponsabile și au tolerat și tolerează în continuare abateri pe piața de gaze naturale. Putem să discutăm și despre modul în care au fost promovați pe piață diverși furnizori îndoielnici, în special veniți din sfera politică sau din sfera unor grupuri de influență, în detrimentul unor furnizori de calibru mare, care activează pe aproape toate piețele din toate țările europene și care au vrut să intre și pe piața din România, dar nu au reușit acest lucru. Nu în ultimul rând, este vorba despre nenumăratele acte normative care au fost elaborate pentru piața românească și care, ele înșile, au determinat diverse elemente negative, inclusiv creșteri ale prețului la gaze naturale” – a subliniat Dumitru Chisăliță.

Adrian Izvoranu și-a arătat nedumerirea privind ceea ce a fost denumit “greșeli de facturare”, din cauza cărora numeroși români au primit facturi foarte mari.

“Eu, dacă fac o greșeală la facturare către un client, el mă dă în judecată și sunt căutat pe acasă, ca să dau explicații. Însă, în cazul facturilor la energie, când în mod repetat și în masă folosești o procedură de calcul incorectă, aceea nu mai este greșeală, ci înșelătorie! Eu vreau să văd niște instituții care constată și taxează corespunzător aceste erori, ca pe niște infracțiuni” – a afirmat Adrian Izvoranu.

Gabriel Avăcăriței a ținut să precizeze că facturile greșite nu înseamnă, neapărat, dovada intenției de rea voință.

El a explicat faptul că se lucrează în sistem semi-automat în elaborarea facturilor, care sunt la nivel de peste 8 milioane lunar și sunt proceduri aplicate în mod repetat, pe acest număr mare de facturi.

“O mică eroare într-un punct, s-a amplificat, automat, în sute de mii de facturi” – a spus Gabriel Avăcăriței.

El a subliniat și faptul că a întrebat furnizorii de electricitate de ce au fost erori în facturi, iar aceștia au explicat că au fost multe modificări legislative și măsuri anunțate în ultima jumătate de an, iar ei au avut puțin timp la dispoziție pentru a face modificările necesare, în soft-urile lor.

Gabriel Avăcăriței a oferit și câteva sfaturi privind evitarea risipei în consumul casnic de energie, recomandări care pot fi puse în practică de fiecare consumator, în parte.

S-a mai vorbit și despre posibile finanțări europene în domeniu și despre capacitatea României de a le utiliza, dar și despre ce măsuri ar putea fi luate la nivel guvernamental, pentru a stopa creșterea facturilor.

S-a desprins idea că oricare ar fi aceste măsuri, statul ar trebui să intervina cât mai puțin în piață, iar sprijinul ar trebui să fie țintit direct către consumatorii vulnerabili, fără a mai fi implicați furnizorii de energie.

Adrian Izvoranu a concluzionat că soluția corectă ar fi găsirea unor modalități prin care România să crească producția de energie, în primul rând prin activarea unităților existente deja, dar nefinalizate, iar apoi prin investiții în capacități noi energetice.

Pe de altă parte, spunea Adrian Izvoranu, toate părțile implicate – producători, furnizori de energie, consumatori și reglementatori – nu trebuie să fie în poziții de luptă, de adversari, ci ar trebui să găsească soluții împreună.

Înregistrarea emisiunii o puteți găsi la:

Adrian Izvoranu, Dumitru Chisăliță, energie, energie electrică, facturi, Gabriel Avăcăriței, gaze naturale, IMPACT Economic, Info Social

Emisiuni, Impact Economic

Donează prin PayPal





Donație unică

Donează suma dorită pentru susținerea proiectelor Asociației Info Social

Categories:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular

Mai multe din aceeași categorie

Conferintele Info Social – Educație financiară – de ce, când, cum?

Au nevoie românii de educație financiară? La ce ar...